Vă somez să nu închideţi până şi patiseriile românilor!

Bună dimineaţa, domnule preşedinte.

Stimaţi colegi,

Declaraţia mea politică de astăzi – „Vă somez să nu închideţi până şi patiseriile românilor!”

Puterea actuală, PSD-ALDE, a pus gând rău micilor întreprinzători din România, atacându-i, în acest an, în valuri succesive, cu modificări legislative şi fiscale care au produs grave dezechilibre în economia şi în societatea românească.

Luna trecută, proprietara unei mici patiserii îl scotea afară din magazinul său pe un fost prim-ministru, reproşându-i, printre altele, regimul împovărător al fiscalităţii şi lipsa forţei de muncă.

M-am gândit la această femeie admirabilă, care munceşte toată ziua şi îşi asumă riscuri, când am văzut una dintre ultimele schimbări impuse de ANAF. Este vorba despre obligativitatea dotării micilor contribuabili, de la 1 noiembrie 2018, cu aparate de marcat cu jurnal electronic. Cum credeţi că a primit această veste respectabila antreprenoare cu patiseria?

Autorităţile au estimat că trebuie înlocuite aproximativ 800.000 de case de marcat, din care 100.000 pentru firmele mari şi mijlocii şi 700.000 pentru firmele mici.

Acest ultim episod al „Marii Ţopăieli Fiscale” are cel puţin trei neajunsuri majore:

  • 1. Nu există pe piaţă destule aparate de marcat cu jurnal electronic. Aparatele impuse prin lege nu pot fi achiziţionate decât de la operatorii economici care au obţinut autorizaţie de distribuţie a acestora de la Ministerul Finanţelor Publice. Or, aceşti operatori nu au reuşit să facă faţă valului de cereri generate de termenul-limită de conformare.
  • 2. Achiziţionarea şi instalarea noilor aparate de marcat presupun costuri greu de suportat pentru micii întreprinzători. Dincolo de preţul mult râvnitei case de marcat, cuprins între 1.000 şi 2.500 de lei, instalarea presupune costuri suplimentare cu forţa de muncă. Doar să vă faceţi o idee, imaginaţi-vă, de exemplu, că un supermarket trebuie să-şi introducă toate articolele din magazin, manual.
  • 3. Casele de marcat cu jurnal electronic, de ultimă generaţie, vor trebui puse în legătură cu sistemul informatic învechit al ANAF, care de curând a împlinit 20 de ani. Să ne amintim că, în luna martie, serverele ANAF au stat blocate şi site-ul ANAF a fost inaccesibil aproximativ o săptămână.

Stimaţi colegi de la PSD-ALDE,

Întreprinderile mici şi mijlocii constituie coloana vertebrală şi motorul economiei româneşti.

Încetaţi să-i mai hărţuiţi pe micii întreprinzători!

Încetaţi să mai decimaţi afacerile româneşti care s-au construit cu mult efort şi cu multe sacrificii!

Vă somez să nu închideţi până şi patiseriile românilor!

Deputat Ionuţ Simionca, de Bistriţa-Năsăud.

Mulţumesc.