«Start-Up Nation», păcăleala anului 2018

Bună dimineaţa, doamnă preşedinte.

Stimaţi colegi,

Declaraţia mea politică de astăzi se intitulează: “«Start-Up Nation», păcăleala anului 2018”.

În timp ce sute, poate chiar mii de tineri români care visează să îşi facă imperii după modelul lui Mark Zuckerberg îşi pregătiseră deja planurile de afaceri pentru ediţia din 2018 a Programului “Start-Up Nation”, Guvernul Dragnea-Dăncilă le dă o palmă acestor antreprenori visători. Prin modificarea grilei de evaluare a proiectelor, IT-ul nu mai poate obţine punctaj maxim, fiind devansat, de exemplu, de serviciile de pompe funebre. De ce am avea nevoie de mai multe firme de pompe funebre? Ar putea Guvernul PSD-ALDE să aibă nişte planuri în acest sens cu privire la viitorul românilor, planuri pe care nu ni le-a adus la cunoştinţă până în acest moment?

În aceeaşi logică PSD-istă, o firmă de IT este mai puţin valoroasă decât o şaormerie sau decât o spălătorie de maşini, cu fisă sau fără fisă. Logica PSD este greşită atâta timp cât România poate deveni competitivă doar încurajând afacerile generatoare de valoare adăugată brută foarte înaltă, în domenii orientate către o cerere prezentă şi, pe cât posibil, viitoare, cum ar fi: industrii creative, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, robotizare, construcţii de maşini şi utilaje asistate de computer, servicii financiare, agricultură ecologică etc.

O altă critică pe care vreau să o aduc propunerii Ministerului Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat este înscrierea şi contractarea proiectelor după principiul “primul venit, primul servit”. Pentru marea majoritate a apelurilor derulate din fonduri structurale s-a renunţat, încă din anul 2014, la aplicarea acestui principiu pentru apelurile ce vizează investiţii în mediul privat. Mai mult, ultimele încercări de a reintroduce “primul venit, primul servit” s-au soluţionat cu eşec. Vă reamintesc schema de ajutor de minimis instituită prin H.G. nr. 274/2013, când sesiunea de înscriere a fost anulată cu mare scandal şi cu suspiciuni de fraudă, motivul oficial fiind cel al blocării sistemului informatic al Ministerului Finanţelor Publice.

Pe această cale, îi cer ministrului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, să renunţe la propunerile aberante de modificare a Programului “Start-Up Nation” faţă de forma aprobată de Parlament.

Domnule Oprea,

Steve Jobs spunea: “Oamenii care sunt suficient de nebuni ca să creadă că pot schimba lumea sunt şi cei care o fac”. Vă îndemn să îi încurajaţi, din poziţia pe care o aveţi, pe tinerii care cred că pot schimba lumea şi să renunţaţi la practicile PSD-iste care ne ţin pe loc sau chiar ne duc înapoi în timp!

Deputat Ionuţ Simionca, de Bistriţa-Năsăud.

Mulţumesc.