Legea Colectiv este o lege care poate salva vieţi. Nimic din ce s-a întâmplat la Colectiv nu mai poate fi reparat, dar putem evita pe viitor evenimente cu deznodământ similar

Legea care ar trebui să împiedice un nou caz ”Colectiv” a trecut de Parlament. Cei care nu au autorizaţie de securitate la incendiu sunt obligaţi să anunţe la intrare.

„Am o deosebită satisfacţie că am reuşit să elaborez şi să promovez, cu sprijinul colegilor parlamentari din toate partidele politice, o lege care poate salva vieţi, este vorba de Legea Colectiv. Ştiu că nimic din ce s-a întâmplat la Colectiv nu mai poate fi reparat, dar putem evita pe viitor evenimente cu deznodământ similar. Dacă un club, restaurant sau alt spaţiu public funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, această lege îi obligă pe proprietari să semnalizeze lipsa autorizaţiei printr-un panou. Astfel, persoanele care merg în aceste locuri vor cunoaște riscul de incendiu pe care și-l asumă și vor decide în cunoștință de cauză dacă doresc sau nu să se expună acestui risc, în mod similar riscului de îmbolnăvire sau deces asupra căruia sunt avertizate prin etichetarea produselor din tutun”, a declarat deputatul PMP Ionuţ Simionca, iniţiator al proiectului de lege aprobat astăzi în Parlament.

Camera Deputaţilor a adoptat joi, 21 decembrie, cu 263 de voturi pentru, 1 vot împotrivă şi 3 abţineri, proiectul pentru completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cunoscut drept „Legea Colectiv”. La începutul lunii noiembrie, Senatul a adoptat tacit această propunere legislativă.Conform actului normativ iniţiat de deputatul PMP Ionuţ Simionca, alături de alţi 74 de parlamentari din toate partidele politice, beneficiarii construcţiilor vor fi obligaţi, până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, să amplaseze deasupra intrărilor panouri de înştiinţare despre lipsa autorizaţiei.Panourile de înștiințare vor avea următorul conținut: „Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu”. Textul va avea litere de tipar de culoare de avertizare galben, de minimum 10 cm pe fundal alb.

În cazul în care, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a legii, nu se respectă obligația de realizare și amplasare a panourilor, beneficiarii construcțiilor vor fi sancționați cu o amendă de la 20.000 de lei la 50.000 de lei.

Niciun pedofil în libertate!

După clasarea Dosarului Pomohaci, deputatul PMP Ionuţ Simionca propune dublarea pedepselor pentru pedofilie. Acesta a anunţat că va propune modificarea Codului Penal, în sensul dublării pedepselor şi eliminării prescripţiei pentru infracţiuni care privesc abuzurile sexuale asupra copiilor, „astfel încât un al doilea caz Pomohaci să nu mai fie posibil în România”.
Într-o declaraţie în Parlament, acesta s-a arătat revoltat de clasarea dosarului în care Cristian Pomohaci era anchetat pentru pedofilie pe motiv că infracţiunile pe care fostul preot le-ar fi comis sunt prescrise, întrucât s-ar fi petrecut în urmă cu circa 10 ani. În acelaşi context, Simionca a vorbit de statisticile oficiale furnizate de Ministerul Justiţiei condus de Tudorel Toader, conform cărora există peste 500 de pedofili în libertate.„Din păcate, vreme de 60 de ani, statul român a eşuat în a proteja victimele şi în a descuraja, prin intermediul pedepselor, comiterea infracţiunilor din acest spectru. Fie că vorbim de vechiul Cod Penal al Partidului Comunist Român, adoptat în 1968, de cel adoptat în 2009, când ministru al Justiţiei era Cătălin Predoiu, de modificările la Codul Penal din 2016 promovate de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, sau de Codul Penal din 2018 Dragnea-Iordache, toate au prevăzut pedepse prea blânde pentru agresori”, a explicat deputatul PMP.
Ionuţ Simionca a vorbit despre necesitatea înăspririi pedepselor: „În cadrul următoarelor dezbateri pe Codurile Penale, vă propun să dublăm pedepsele pentru următoarele infracţiuni: violul – când victima este un minor, agresiunea sexuală – când victima este un minor, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor, racolarea minorilor în scopuri sexuale, incestul şi folosirea prostituţiei infantile. Menţionez că dublarea pedepselor ar reduce extrem de mult posibilitatea de executare cu suspendare a pedepsei cu închisoarea pentru acest tip de infracţiuni”.
Parlamentarul PMP a vorbit şi despre includerea acestor infracţiuni pe lista celor pentru care prescripţia nu înlătură răspunderea penală, alături de infracţiunile de genocid şi de infracţiunile intenţionate urmate de moartea victimei, indiferent de data la care au fost comise.„Trăim într-o ţară creştină, în care nu doar familia, ci şi statul trebuie să îi ocrotească pe copiii în care ne punem toate speranţele pentru viitor. Tocmai de aceea, Codul Penal trebuie modificat astfel încât în România să nu mai existe niciun pedofil în libertate”, a concluzionat deputatul PMP, Ionuţ Simionca.

România, încotro?!

Bună dimineaţa, domnule preşedinte.

Stimaţi colegi,

Declaraţia mea politică de astăzi – “România, încotro?!”.

La final de an şi la jumătatea mandatului meu de deputat, nu pot să nu reflectez la lucrurile bune pe care am reuşit să le fac şi la cele rele, pe care nu le-am putut stopa, pe care nu am reuşit să le împiedic să se întâmple. Şi cred că este un moment potrivit să trag câteva concluzii.

Pentru mine, ca deputat de Bistriţa-Năsăud, a fost un an plin, în care am reuşit să fac multe propuneri legislative bune, dintre care amintesc următoarele:

 • Autostrada Nordului;
 • Proiectul “E muncă, e pâine”, care pune asistaţii social la muncă;
 • Stopurile pentru autobuzele şcolare;
 • Iluminatul trecerilor de pietoni;
 • Decontarea navetei în sistemul sanitar;
 • Scutirea primăriilor de la plata taxei de stâlp;
 • Eliminarea taxelor pentru căile de acces şi aşa mai departe.

În acelaşi timp, am văzut efectele legilor mele deja promulgate:

 • Pe “Legea Colectiv”, am văzut panourile de avertizare instalate la intrările unităţilor care intră sub incidenţa acestei legi, care nu au acel aviz de securitate la incendiu. Dau exemplu, la Bistriţa, Palatul de Cultură şi multe altele, în toată ţara.
 • Am văzut că au început să fie instalate şi bariere şi semafoare la trecerea la nivel cu calea ferată.

Mă bucur din suflet că aceste legi salvează vieţi omeneşti şi aduc un dram de siguranţă în viaţa bistriţenilor şi a românilor. Şi îmi doresc ca, anul viitor, şi celelalte propuneri legislativă să treacă. Care, fără îndoială, vor aduce multe beneficii şi vor îmbunătăţi viaţa românilor.

Mă bucur din suflet că aceste legi salvează vieţi şi aduc un plus de siguranţă bistriţenilor.

M-am bucurat sincer că au ajuns primele ambulanţe noi la Bistriţa. Chiar dacă sunt şi cârcotaşi, ambulanţele pentru care m-am zbătut sunt la Bistriţa şi sunt la dispoziţia cetăţenilor.

La capitolul regrete, voi enumera următoarele:

 • Regret că nu am putut stopa mazilirea Legilor justiţiei;
 • Regret că nu am putut stopa plecarea românilor în străinătate;
 • Regret că românii şi-au pierdut tot mai mult speranţa pentru o viaţă mai bună;
 • Regret că cetăţenii şi-au pierdut siguranţa zilei de mâine şi, tot mai mult, încrederea în politicienii care luptă pentru popor.

Cel mai important lucru pe care l-am învăţat de când am intrat în politică este puterea exemplului. Şi, când spun acest lucru, mă refer, de exemplu, la Brătieni, la Maniu, la Regii Ferdinand şi Carol I, care au avut un impact major în ceea ce priveşte făurirea României moderne.

E vorba de politicieni cu viziune, care au reuşit să schimbe societatea şi să le dea românilor speranţă şi încredere în viitor.

Înainte, însă, să ne propunem să schimbăm lumea, trebuie să ne schimbăm pe noi, să începem în fiecare zi să muncim, să ducem la bun sfârşit câte un proiect, să ne respectăm unii pe alţii şi să nu ne dăm bătuţi în faţa unor impedimente minore.

Iar dacă noi, romanii, avem curajul să ne ridicăm în cele mai grele momente pentru a-i înfrunta pe cei rău-intenţionaţi, dacă avem forţa să îi ajutăm pe cei aflaţi la nevoie, suntem pe drumul cel bun.

Dacă facem aceste lucruri, următoarele generaţii vor trăi într-o Românie mai bună decât cea pe care o avem astăzi. Iar munca pe care am început-o aici, în Parlament, într-adevăr, va schimba România în bine.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Sărbători fericite şi binecuvântate, dragi români!

La muţi ani!

Deputat Ionuţ Simionca, de Bistriţa-Năsăud.