Bistrița-Năsăud 2028

1. Finalizarea în doi ani a Autostrăzii Nordului.

Cel mai important proiect de infrastructură pentru Bistrița-Năsăud, care ar scoate din izolare județul nostru și ar aduce bunăstare bistrițenilor, încă nu a început. Potrivit Legii Autostrăzii Nordului, pe care am inițiat-o și am promovat-o în Parlament, lucrările urmau să înceapă în 2021 și să fie finalizate în 2025. Soluția pe care o propun pentru ca Autostrada Nordului, care include și centura Bistriței, să fie finaliată în maximum 2 ani este transferul execuției lucrărilor aferente loturilor Dej-Bistrița și Bistrița-Suceava la Consiliul Județean (CJ) Bistrița-Năsăud printr-un parteneriat încheiat cu Ministerul Transporturilor (prin CNAIR).

2. Apă de calitate și canalizare în toate localitățile județului Bistrița-Năsăud.

Condiţia minimă de civilizaţie este accesul la servicii publice indispensabile. Vom continua proiectele de reabilitare și extindere a reţelelor de apă şi canal pentru confortul cetăţenilor, dar şi pentru a proteja sănătatea publică. În ciuda faptului că avem aproape 1 miliard de lei fonduri europene la AQUABIS S.A. în Bistrița-Năsăud, lucrările de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare întârzie. Angajamentul meu este să finalizăm proiectul pe fonduri europene în maximum 2 ani și să acoperim tot județul cu apă și canaliare în 4 ani. 

3. Extinderea rețelei de gaze naturale în județul Bistrița-Năsăud și surse de încălzire verzi.

Este o ruşine faptul că, în 2024, doar un sfert din unitățile administrativ teritoriale din Bistrița-Năsăud au gaze naturale. În ultimii 4 ani, nicio localitate din județ nu a fost branșată la gaze naturale, chiar dacă în țară sute de localtăți au proiecte de gaze aprobate, ba chiar finalizate. Angajamentul meu, pentru următorii 4 ani, este să introducem gaze în cel puțin 12 orașe și comune. În același timp, în locurile în care introducerea rețelelor de gaze naturale este prea costisitoare din cauza reliefului, vom demara un amplu program de înlocuire gratuită a sobelor pe lemne cu sisteme de încălzire verzi, inclusiv cu pompe de căldură. 

4. Educație adaptată la piața muncii.

Vom construi, printr-un parteneriat încheiat între Consiliul Județean, unități de învățământ și operatori economici din județ, un campus de învățământ profesional dual. Tinerii vor ieși din școală cu o meserie și cu un contract de muncă. Pentru a-și pregăti forța de muncă, operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice și acoperă alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor. În Regiunea Nord-Vest, Bihorul și Clujul au câștigat proiecte pentru învățământ dual pe fonduri europene. În acest fel, tinerii, cu un contract de muncă la absolvire, nu vor mai fi nevoiți să plece în țări străine pentru a-și face un rost în viață.

5. Fără droguri în școlile din Bistrița-Năsăud.

Fenomenul consumului de droguri în rândul copiilor și adolescenților din România a crescut la cote alarmante, manifestându-se și în județul Bistrița-Năsăud. Voi iniția un amplu program de combatere a consumului de droguri în județul nostru, cu accent pe campanii de prevenție și pe creșterea siguranței în școli. Progamele vor fi discutate și implementate în parteneriat cu părinții, cu cadrele didactice, cu medici și cu bisericile care sunt călăuzitoare pentru comunitățile noastre. În același timp, în cadrul Spitalului Județean vom înființa un centru de tratament pentru consumatorii de droguri astfel încât aceștia să fie ajutați să scape de dependență și să se reintegree în societate.

6. Stimulente pentru întoarcerea acasă a bistrițenilor plecați la lucru în țări străine.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va acorda persoanelor de cetățenie română din județ care se întorc acasă după ce au lucrat în străinătate cel puțin 36 de luni o primă de instalare egală cu 3 salarii medii brute pe economie (care este de 7567 de lei în 2024), precum și servicii gratuite de consiliere pentru: reînoirea actelor, echivalarea și continuarea studiilor, servicii medicale și drepturi sociale, consultanță pentru deschiderea de noi afaceri etc

7. Sprijin pentru persoanele vârstnice din Bistrița-Năsăud. 

Mai ales în mediul rural, este esenţială construirea unor reţele publice de îngrijire a persoanelor vârstnice. Consiliul Județean va aloca fondurile necesare Spitalului Județean pentru funcționarea unor echipe medicale mobile, care să meargă, pe bază de programare, la persoanele vârstnice acasă pentru evaluarea stării de sănătate a acestora. De asemenea, Consiliul Județean va finanța îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice. Propunerea mea este ca aceste servicii sociale să fie preluate de către biserici la pachet cu finanţarea.

8. Distribuirea echitabilă a resurselor publice. 

În ultimii 34 de ani, PSD și PNL au distribuit banii de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud după bunul lor plac, în funcție de culoarea politică a primarilor sau de interesele conducătorilor. Angajamentul meu este că banii judeţului nu vor mai fi distribuiţi pe criterii de coloratură politică sau clientelare. Voi avea în vedere construirea unui algoritm care să ţină cont de trei factori: potenţialul de multiplicare al investiţiei finanţate şi efectul socio-economic pe care aceasta îl generează; capacitatea de a atrage fonduri europene a administraţiei locale sprijinite; alocarea fondurilor pe criterii de populaţie. 

9. Transparență și digitalizare. 

Toate serviciile publice care necesită deplasare la sediul unei instituţii a administraţiilor locale vor fi complet digitalizate astfel încât să nu mai fie nevoie de prezenţa fizică a cetăţeanului. De asemenea, va creşte gradul de transparenţă şi trasabilitate a cheltuirii fondurilor publide de către toate instituţiile. Alte două efecte pozitive ar trebui să fie scăderea timpului de procesare a solicitărilor şi reducerea birocraţiei. Este esenţială realizarea unei aplicaţii online a judeţului (eBN) astfel încât cetăţenii să aibă acces permanent la informaţii de interes imediat sau să poată accesa anumite documente care le sunt utile.

10. Sprijin pentru performanța sportivă. 

Sportul poate fi deopotrivă un excelent ambasador pentru judeţul nostru şi un liant pentru comunitate. Oamenii se adună în jurul unor simboluri şi pentru a sărbători victoriile echipelor din Bistrița-Năsăud. Mi se pare important ca, în viitor, Consiliul Judeţean Bistriţa – Năsăud să ofere mai mult sprijin dezvoltării sportului în judeţul nostru, atât la nivel profesionist, cât şi de amatori. Personal, îmi doresc ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să vedem din nou echipa fanion a judeţului – Gloria Bistriţa – înapoi în primul eşalon fotbalistic al României.

Alătură-te echipei

Alianței Dreapta Unită în Bistrița-Năsăud