Bariere sau semibariere la trecerile la același nivel cu calea ferată ale tuturor drumurilor internaționale „E” și cele naționale, cu grad mare de risc de producere a accidentelor rutiere

Trecerile la același nivel cu calea ferată ale tuturor drumurilor internaţionale «E», precum și ale drumurilor naționale care prezintă un grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere vor fi prevăzute cu bariere sau semibariere dacă Parlamentul va adopta propunerea legislativă inițiată de către deputatul PMP din Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca.

Propunerea legislativă prevede că administratorul căii ferate este obligat să asigure vizibilitatea trecerilor la același nivel cu calea ferată prin curățarea vegetației pe o rază de 150 de metri măsurată din intersecție. Mai mult, deputatul PMP propune și sancțiuni pentru administratorii de căi ferate care nu îndeplinesc această obligație. Astfel, nesemnalizarea corectă a trecerilor la cale ferată va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 50.000 lei la 250.000 lei, iar necurățarea vegetației va fi sancționată cu amendă de la 30.000 lei la 150.000 lei.
Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor a fost depusă astăzi la Camera Deputaților și este susținută de 105 deputați și senatori de la majoritatea grupurilor parlamentare.
Vă reamintim că patru fraţi din Bistriţa Năsăud şi vărul lor au pierit după ce maşina lor a fost izbită de un tren la o trecere de cale ferată fără barieră. Acesta este doar unul dintre recentele nenumărate accidente soldate cu zeci de morți pe teritoriul României care puteau fi evitate dacă drumuri internaţionale și drumuri naționale care sunt traversate de linii de cale ferată ar fi prevăzute cu semibariere și nu doar cu avertizare sonoră și luminoasă.