Alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Ovidiu Crețu, PSD, a fost ales primar al Municipiului Bistrița de doar 16,7% dintre cetățenii cu drept de vot

Am ieșit pe stradă între bistrițeni pentru a vorbi cu aceștia despre inițiativa PMP de modificare a legislației, în sensul alegerii primarului în două tururi de scrutin. În situaţia în care niciun candidat nu a obţinut în primul tur cel puţin jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, să se organizeze turul doi.

Spre bucuria mea, oamenii cu care am stat de vorbă au înțeles perfect că inițiativa PMP apropie politica de cetățean și că, fără schimbarea legii, PSD va rămâne pe vecie împietrit în administraţia locală și la conducerea României, cu efecte catastrofale pentru democrație.

Să vă dau un exemplu: primarul PSD al Municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, a obținut, la alegerile din 2016, 47% din voturi, la o prezență la vot destul de mică, de doar 35,7% din totalul cetățenilor cu drept de vot. Deci acesta a fost ales primar de doar 16,7% dintre cetățenii municipiului Bistrița. În acest context, acțiunile sale nu au suficientă reprezentativitate și legitimitate în oraș.

În timp ce încrederea cetăţenilor în politică şi în instituţiile politice este în continuă scădere, PSD îşi consolidează poziţia de partid domninant prin mecanisme electorale. Iniţiativa legislativă a PMP de a modifica legislaţia în sensul organizării de alegeri într-un singur tur pentru primar a fost respinsă în Parlament de majoritatea condusă de PSD. Dacă legislaţia nu se modifică până în 2020, PSD va înroşi din nou harta aleşilor locali din România la următoarele alegeri locale, asigurându-şi astfel şi poziţia câştigătoare în viitorul Parlament. După care vom asista în continuare la îngenunchierea justiției, sărăcirea populației, la încercări de scoatere a României din UE.

Îi invit pe toți bistrițenii de buna-credință să se alăture cauzei noastre, să susțină demersurile PMP și să semneze pentru modificarea legii în sensul alegerii primarului în două tururi de scrutin!